Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

Vrhunsko maslinovo ulje proizvedeno najnovijom tehnologijom

Uljara Al Torcio u svjetskom vrhu proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja

Najveći uspjeh i dostignuće istarske uljare Al Torcio ostvaren je 2019. godine. Na NYIOOC (New York International Olive Oil Competition), na svijetu najvećem i najprestižnijem natjecanju za ekstra djevičanska maslinova ulja, osvojila je dvije zlatne (Frantoio i Itrana) te jednu srebrnu (Rosulja) medalju, što je svrstava u sam svjetski vrh među proizvođačima ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Maslinarsko kraljevstvo obitelji Beletić

Cestom maslinovog ulja zvanom Strada Contessa stiže se do maslinarskog kraljevstva obitelji Beletić u Novigradu. Kameni dvorac u kojem je najsuvremenije postrojenje za preradu maslina s istaknutim nazivom Al Torcio iznad ulaza u uljaru, postao je zaštitni znak ove obitelji. Đurdica te sinovi Karmino i Kristijan, ovdje predano ostvaruju snove i vizije pokojnog supruga i oca Tranquilina Beletića, doajena novigradskog te istarskog ugostiteljstva i maslinarstva.

Najmodernija uljara u Hrvatskoj - čak 30 posto više polifenola u ulju

Usprkos uspješnom poslovanju gotovo 20 godina, tijekom kojih su sa natjecanjima za maslinova ulja osvajali priznanja i medalje, obitelj Beletić se 2019. godine odlučila dignuti ljestvicu kvalitete na sam svjetski vrh.

U subotu, 12.listopada 2019. u Novigradu puštena u pogon najmodernija uljara u krugu od 500 kilometara

Uljara Al Torcio je postojeće strojeve za preradu ulja zamijenila novima. Implementirana je najnovija tehnologija tvrtke Pieralisi, koja omogućuje proizvodnju ulja još veće kvalitete s obzirom na to da ne zahtijeva dodavanje vode u samom procesu prerade. Velika novina je da se prilikom samog procesa prerade ne dodaje voda, pa se polifenoli sadržani u pasti maslina ne tope u vodi već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više polifenola u ulju.

Najnovija tehnologija prerade u više faza

Najnovijom tehnologijom je osim smanjenja troškova proizvodnje (manji utrošak električne energije i vode) omogućeno i bolje iskorištenje nusproizvoda. Dotadašnjem načinu proizvodnje komina, koja nastaje kao nusprodukt proizvodnje maslinovog ulja bila tekuće konzistencije, te se je koristila isključivo za vlastite potrebe kao gnojivo za masline (dokazano je da je upravo fermentirana komina najbolje gnojivo za stabla maslina).

Najnovija tehnologija DMF (Decanter Multi Fase – prerada u više faza) daje veći prinos ulja uz znatno manji utrošak energije. Dekanter (separator) koji je predmet nabave u ovom projektu je ključni stroj koji će promijeniti tehnologiju proizvodnje te predstavlja najnovije dostignuće na području separacije maslinovog ulja jer objedinjuje sve prednosti prerade u dvije faze, ali bez potrebe dodavanja vode u procesu prerade te izvlačenje mokrog dijela pulpe masline – Pate´ (pire od masline). Rezultat toga je manja potrošnja vode, manja količina vegetativne vode nakon prerade, suha komina koja puno brže fermentira, dok Pate´ predstavlja vrlo koristan proizvod koji se može preraditi u gnojivo za masline, ili iskoristiti u proizvodnji bio mase (energetska vrijednost navedenog nusproizvoda je vrlo visoka), stočne hrane ili čak za ljudsku prehranu. Također, ovaj separator omogućava potpuno pražnjenje bubnja, što rezultira boljim odvajanjem proizvoda različitih stranaka u fazi prerade. Važno je spomenuti i to da DMF dekanter koristi inovativni način amortizacije što razinu vibracija i buke tijekom rada svodi na minimum.

Konkurentska prednost uljare Al Torcio

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete.
  2. Čak i do 30 posto više polifenola u ulju.
  3. Uljara sa najnovijom tehnologijom.
  4. Ručno branje maslina, prerada istog dana.
  5. Istra najbolja svjetska regija za maslinovo ulje .
  6. Obiteljska uljara sa svojim maslinicima.
  7. Odličja na najprestižnijim svjetskim natjecanjima.
  8. Zlato na New York International Olive Oil Competition.
  9. U najprestižnijem svjetskom vodiču Flos Olei.
  10. Certifikat za ekološku proizvodnju.

Prodaja maslinova ulja

Uljara Al Torcio prodaje ekstra djevičanska maslinova ulja kroz maloprodaju, a kupci su fizičke osobe (individualna kupnja) koje maslinovo ulje kupuju za vlastite potrebe. Kod istih je karakteristična kontinuirana ponovna kupnja proizvoda. Značajan dio odnosi se na kupce iz inozemstva. Velik dio proizvoda proda se u kušaoni, u sklopu uljare. Turisti organizirano dolaze na degustaciju ulja, te ih kupuju za vlastite potrebe. Ovakav je direktan kontakt vrlo bitan u odnosu s kupcima, jer se dobiva preporuka zadovoljnih kupaca.

Maslinova ulja prodaju i gostima restorana Torci 18. Nadalje, prodaju se i putem vlastitog, kao i austrijskog web-shopa MASINO Olivenöl.

U Uljari Al Torcio proizvode se ekstra djevičanska ulja sljedećih monokultivara:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje LECCINO premium kvalitete

Zamućeno ulje Leccino je zlatno žute boje s nježnim nijansama zelene i savršeno uklapa uz predjela od mahunarki, mariniranu ribu, tjestenine od povrća, tjesteninu s mekušcima i školjkama, pečenu ribu, bijelo meso na žaru te srednje zrele sireve.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ASCOLANA premium kvalitete

Vrlo bistro ulje Ascolana, intenzivne zlatno žute boje sa zelenkastim tonovima, izvrsno je na marinadama rakova, na predjelima od plodova mora, uz krem juhu od slanutka, na tjestenini s povrćem, uz svijetle riblje juhe, na tartaru i na svježem mekanom siru mozzarella te slično obrađenim sirevima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ITRANA premium kvalitete

Bistro ulje Itrana intenzivne je zelene boje sa žutim, pozlaćenim nijansama, bistro. Odlično je na carpacciu od sirovog mesa s blagvama (rujnicama), na gratiniranoj plavoj ribi, na tjesteninama od mahunarki, na tjestenini sa rakovima, na pirjanoj ribi in umido, na crvenom mesu i divljači na žaru te na tvrdim zrelim sirevima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje MORAIOLO premium kvalitete

Bistro maslinovo ulje Moraiolo je intenzivne zlatno-žute boje i idealno je na predjelima od povrća kuhanog na pari, na gratiniranom povrću, na krem juhama od mahunarki, na tjestenini s mekušcima i školjkama, na pečenoj kvalitetnoj ribi, na pirjanom bijelom mesu in umido i na srednje zrelim sirevima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ROSSIGNOLA - ROSULJA premium kvalitete

Bistro maslinovo ulje Rosulja intenzivne je zlatno žute boje sa zelenim tonovima- Idealno se slaže s crvenim radičem na žaru, odlično je na carpacciu od junetine s vrganjima, na juhama od povrća, na tjestenini s mekušcima i školjkama, na pečenoj ribi i pečenom crvenom mesu te tvrdim zrelim sirevima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje BIANCHERA - BJELICA premium kvalitete

Bjelica je bistro maslinovo ulje zlatno žute i intenzivne je boje s toplim zelenim notama. Izvrsno je na pečenim vrganjima, na gratiniranoj plavoj ribi, s tjesteninom od krupnika (fara), na toplim predjelima od povrća, na pečenoj ribi, na pirjanom crvenom mesu i divljači in umido te na tvrdim zrelim sirevima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje PENDOLINO premium kvalitete

Sortno maslinovo ulje Pendolino je svjetlo zelene do zlatno žute boje, ima snažan voćni miris badema, svježe pokošene djeteline i artičoke uz rafiniran miris badema. Harmonično je, lagano i svježe ulje izvrsne kakvoće, vrlo blage gorčine i pikantnosti. Izvrsno se sljubljuje s krem juhama, pojačava okus mesa divljači, bifteka i ramsteka.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje FRANTOIO premium kvalitete

Sortno maslinovo ulje Frantoio vrlo je cijenjena sorta, ulje vrhunske kakvoće, svijetlozelene boje, voćnog mirisa s dominantnim okusom zelene masline, badema i aromatičnog bilja, umjerene gorčine i snažne pikantnosti. Takvo dominantno ulje najbolji je dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači, guščje jetre, pikantnih zrelih sireva, divljih šparoga koje uzajamno stvaraju novu čaroliju užitaka.