Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

Maslinici Al Torcio obitelji Beletić u Novigradu

Maslinici obitelji Beletić iz Novigrada

Za potrebe proizvodnje maslinovog ulja Al Torcio posjeduje četiri maslinika na 4,78 ha s 1.854 stabala maslina. Maslinici su pozicionirani u okolici ulice Strada Contessa, Novigrad, Istra, nedaleko od mora.

Proizvodnja maslinovog ulja iz osam monokultivara

Uljara Al Torcio jedinstvena je u Hrvatskoj po proizvodnji maslinovog ulja iz osam monokultivara, što podrazumijeva njihovu odvojenu obradu, branje, preradu, skladištenje i trženje.

Sorte koje se proizvode su leccino, pendolino, frantoio, itrana, rosinjola, istarska bjelica, moraiolo, ascolana te jedan blend mješavina raznih sorti ulja. Svaka od tih sorti daje ulja specifičnih karakteristika i aroma, što utječe na njihovu upotrebu. Prosječna godišnja berba kreće se (zavisno od godine i prinosa) između 20.000-30.000 kg ploda maslina.

Isključivo ručna berba maslina

U maslinicima obitelji Beletić u Novigradu berba maslina vrši se isključivo ručno, čime se izbjegava oštećenje ploda i samog stabla masline. Istoga dana se ubrani plodovi prerađuju u ulje te je na taj način dobiveno maslinovo ulje najviše kakvoće, sa udjelom slobodnih masnih kiselina od 0,17-0,23%. Za oplodnju maslinika koriste posebno vlastito proizvedeno gnojivo dobiveno iz fermentirane komine mlina za masline.

Uljara A Torcio jamči maslinova ulja najviše kvalitete, s oko 30 posto više polifenola, najviše randmane po jedinici težine.

Kako je nastala maslina

Mnogo je priča kako je nastala maslina i zašto posjeduje tolike moći. Najpoznatija vodi u doba Antičke Grčke i bogova s Olimpa. Legenda kaže da je bio osnovan grad u Grčkoj kojemu su bogovi trebali dati mu ime. Obzirom da se Atena, boginja mudrosti i Posejdon, bog mora, nisu uspjeli dogovoriti umiješao se sam Vrhovni bog Zeus i odlučio je da će grad dobiti ime po onome tko podari najljepši poklon stanovnicima grada.

Posejdon je išao na sigurno, zabio svoj trozubac u kamen i pojavio se izvor! Voda je uvijek bila dragocjena pa je to bio njegov poklon stanovnicima grada.

Maslina je simbol mudrosti, mira i blagostanja

Mudra Atena (božica mudrosti, mira i blagostanja) primijenila je drugačiju strategiju: udarila je štapom zemlju i iz nje je izraslo skromno ali snažno drvo masline. Stanovnici su se složili da im je ipak od izvorske vode vrijednije i draže drvo masline. Grad je tako dobio ime Atena, a maslina je tada postala simbol mudrosti, mira i blagostanja.