Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

Upotreba maslinovog ulja je korisna za zdravlje cijeloga tijela

Ekstra djevičansko maslinovo ulje za zdravlje i vrhunske gurmanske užitke

Al Torcio ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se smjestilo na sam vrh liste najboljih ulja u svijetu, krasi veličanstvena zelena boja, bogati okus i miris uz značajne znanstveno dokazane zdravstvene blagodati.

Maslina simbol mira, zaštitni znak Istre

Maslina! Mitska i biblijska biljka, simbol našeg sredozemnog svijeta i življenja, zaštitni znak Istre. Ona je tisućljećima okosnica života ljudi u Istri.

Ništa nije ravno maslinovom ulju! Eliksir života!

Jednostavno je neusporedivo: simbol Mediterana, zdravlja, gastronomskog užitka te lagodne i spokojne starosti. Izuzetnog je mirisa i sjajni začin ponajboljih jela. Najvrjednija masnoća u ljudskoj prehrani. Sredstvo za njegu tijela, lijek kod raznih tegoba, po mnogima - eliksir života. Božanski plod. Tekuće zlato. Što se krije iza tih nadnaravnih hvala? Ulika! Ulje! Ulje bogova i ljudi. Ulje masline. Ulje milosrđa i pomazanja.

Ljekovitost maslinovog ulja

Narodi Mediterana već vjekovima koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani a rezultat je impresivan: oni spadaju u najdugovječnije narode. Nije slučajnost što više vole maslinovo ulje nego vodu i što smatraju da je maslinovo ulje ljekovito – jer ono stvarno jeste.

Maslinovo ulje ima izuzetno povoljno djeluje na ljudski organizam i korisno je za zdravlje. Maslina simbolizira prijateljstvo i mir. Liječi više od 60 bolesti. Njeni su plodovi, uz ulje i lišće, prepuni hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava. Neka od njih su anti-bakterijska, protuupalna, protugljivična i anti-virusna.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, pa čak i nekih vrsta raka. Dobar je za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne sadrži kolesterol. Čak i oleinska kiselina ima svojstvo ne samo da smanjuje razinu lošeg kolesterola, već i da podiže razinu dobrog kolesterola.
Osim što potiče apsorpciju minerala radi očuvanja gustoće kostiju, maslinovo ulje regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa.
Njegove omega 3 masne kiseline, oleinska kiselina i oleokantal imaju snažno protuupalno djelovanje koje smanjuje simptome bolesti koje utječu na mišiće i zglobove.

ZAŠTO JE MASLINOVO ULJE DOBRO ZA ZDRAVLJE

Maslinovo ulje je mononezasićena masnoća, bogata polifenolima koja ima razne dobrobiti za tijelo.

  • usporava proces starenja stanica
  • sprječava moždani udar kod predisponiranih ispitanika
  • dobra je za srce i cijeli kardiovaskularni sustav
  • smanjuje taloženje LDL kolesterola u arterijama, sprečavajući stvaranje plaka
  • smanjuje upalu u tijelu i u tkivima, zahvaljujući prisutnosti polifenola
  • djeluje na razinu kortizola koja uzrokuje stres
  • smanjuje rizik od razvoja dijabetesa
  • promiče učenje i pamćenje, štiteći moždano tkivo od otrovnih tvari
  • pospješuje apsorpciju vitamina topivih u mastima tijekom obroka, podmazujući probavne kanale

Brojnim znanstvenim istraživanjima dokazane su značajne zdravstvene blagodati maslinovog ulja!

Maslinovo ulje usporava starenje: Zbog iznimnog sadržaja antioksidanata, poglavito fenolnih tvari, ekstra djevičansko maslinovo ulje usporava proces starenja zbog utjecaja na oksidativni stres.
Kardiovaskularne bolesti: Maslinovo ulje lako je probavljivo, a ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Rizik od oboljenja od ovih bolesti smanjuje se proporcionalno potrošnji.
Arterijska hipertenzija: redovita konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja pomaže u smanjenju krvnog tlaka, kako na sistoličkoj (maksimalnoj), tako i na dijastoličkoj (minimalnoj) razini. Ključni spoj u ovom slučaju bili bi biofenoli.

Protuupalno djelovanje maslinovog ulja: Znanstvenim studijama dokazano je da vitamin E, oleinska kiselina i polifenolni spojevi hidroksitirosol i oleuropein inhibiraju upalne procese.
Tumori: Kombinacija mononezasićenih masti i biofenola smanjuje rizik povezan s najčešćim karcinomima: crijevima, debelom crijevu, prostati, gušterači, endometriju i dojkama.
Dijabetes: Dijeta bogata ekstra djevičanskim maslinovim uljem, siromašna zasićenim masnoćama i umjereno bogata topivim ugljikohidratima i vlaknima, pokazala se najučinkovitijom prehranom za dijabetičare.
Pretilost: Zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%) i sadržaja antioksidanata, maslinovo ulje smanjuje razinu LDL (lošeg kolesterola) povećavajući razinu HDL (dobrog kolesterola).
Iako ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži 9 kalorija po gramu, populacije Mediterana koje karakterizira velika potrošnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja, imaju niži postotak pretilosti od populacija koje koriste životinjske masti.

Imunološki sustav: dokazano je da masne kiseline u maslinovom ulju jačaju imunološki sustav u napadu bakterija i virusa.
Artritis: Pojedinci koji konzumiraju male doze ekstra djevičanskog maslinovog ulja imaju dva i pol puta veće šanse za razvoj ove bolesti, čija bi učestalost bila povezana sa sadržajem antioksidansa.
Probavni sustav: Ekstra djevičansko maslinovo ulje inhibira pokretljivost želuca, pospješujući probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka.
Depresija - maslinovo ulje povećava razinu serotonina, tzv, hormona sreće, koji regulira naše raspoloženje, apetit i biološki sat. Ekstra djevičansko maslinovo ulje obavlja funkciju sličnu većini antidepresiva, povećavajući razinu serotonina prisutnog u mozgu. Istraživanje provedeno na uzorku od 10 000 sveučilišnih studenata potvrdilo je blagotvorne učinke mediteranske prehrane u smanjenju slučajeva depresije.

Maslinovo ulje povećava seksualnu želju

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Ono djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.
Odlično je za ten jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Kad se pomiješa sa soli, smjesa se može koristit kao lijek za bolesti desni i zuba. Ulje omogućava zaštitu od otrova, pomaže u aktiviranju probave i čini kosu sjajnom i prekrasnom.
Maslinovo ulje je odlično anti-aging sredstvo koje osigurava dugovječnost.

Sjajan je lijek za čir, svrbež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Neki liječnici preporučaju korištenje maslinovog ulja za liječenje epilepsije. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za rješavanje bubrežni kamenaca. Maslinovo ulje će izliječiti i probleme sa sinusima. Ako ga pomiješate s vodom u kojoj se namakao ječam, riješit će se i najtvrdokornijeg začepljenja stolice.