Obitelj Beletić, uljara AL TORCIO, Novigrad
BELETIĆI OSTVARILI OČEV SAN
Vlastitu uljaru, pod nazivom Al Torcio, obitelj Beletić, pokrenula je 16. listopada 2000. godine. Tradicija obrađivanja maslina i proizvodnje ulja u ovoj obitelji u Novigradu (Istra) puno je starija i seže do davne 1945. godine.
LINO BELETIĆ
Novigradski poduzetnik Tranquilino (Lino) Beletić je nakon 11-godišnjeg vođenja novigradskog restorana i pansiona "Torci 18", prvog privatnog pansiona u Istri, otvorio i uljaru za preradu maslina u novigradskom naselju Strada Contessa.
Tijekom ratnog razdoblja od turizma se živjelo skromno sa nestabilnim prihodima, pa je obitelj Beletić odlučila iskoristiti raspoložive resurse - vlastiti maslinik, te pokrenuti uljaru. „Obližnja uljara nije željela primiti masline čija je kilaža manja od 100 kilograma, te su mojoj supruzi Đurđi odbili preraditi 20 kilograma tek ubranih maslina. Uz to su joj drsko odgovorili neka ih baci kokošima. Eto, i to me potaknulo da otvorim uljaru u kojoj se od ljudi može zaprimati i 10 kilograma maslina“ - pričao je Tranquillo. Gužve i kašnjenje u isporuci dodatni su razlozi zbog kojih su Lino i njegova obitelj odlučili stati na kraj mukama mjesnog stanovništva i pružiti im vrlo traženu uljaru. Njihova obiteljska uljara posebna je i po tome što zaprima i manju količinu maslina na preradu.
Lina je vodila jasna vizija od samog početka i od nje se nije odvajao. "Butik uljara u kojoj će teći zelenožuto zlato, domaće maslinovo ulje, prema kojemu će ljudi osjećati poštovanje" bila je njegov san.
Tranqilinova želja, uz podršku prijatelja i kredita, ostvarila se 2000.-e godine izgradnjom i puštanjem u pogon vlastite uljare 'Al Torcio'.
NAJMODERNIJA ULJARA U HRVATSKOJ
Stalnim usavršavanjem, kvalitetnom sirovinom te ulaganjem u mehanizaciju, Beletići su uljaru učinili sinonimom za vrhunsku proizvodnju maslinovog ulja. Uloženi trud i kvaliteta su ubrzo prepoznati jer su sa međunarodnih natjecanja za maslinova ulja počela pristizati priznanja i medalje, a vrhunac tadašnjeg rada bilo je uvrštavanje u svjetski katalog najboljih maslinovih ulja, 'L'extravergine 2005', današnjeg naziva 'Flos Olei'. Poznato je da su kriteriji vodiča izuzetno strogi i profesionalni, a maslinova ulja ove obitelji pojavljuju se u tom katalogu iz godine u godinu do danas, što puno govori o samom kontinuitetu kvalitete njihovih ulja. Osim svjetskih priznanja o kvaliteti, u hrvatskoj su pioniri u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja najviše kvalitete.
NAJSUVREMENIJU LINIJU STROJEVA PIERALISI UVEZLI SU IZ ITALIJE
Svoje poštovanje i golemu ljubav prema maslinovom ulju Tranqulino je prenio i na ostatak svoje obitelji i potomke. Đurđica te sinovi Karmino i Kristijan, nastavljaju snove i vizije pokojnog supruga i oca Tranquilina Beletića, doajena novigradskog te istarskog ugostiteljstva i maslinarstva, koji ih je, nažalost, napustio nakon duge i teške bolesti. Njemu u spomen i čast ova obitelj, koja kaže da im njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje teče kroz krvotok, otvorila je 12. listopada 2019. najmoderniju uljaru u krugu od 500 kilometara, poznatog i svjetski priznatog brenda Al Torcio.
Nakon godina požrtvovnog rada, 2019. je godine došao i vrlo poseban i važan dan koji predstavlja vrhunac i ostvarenje gotovo četvrt stoljetnog rada, a kojega je sredinom 90-tih godina započeo Tranquillo, ali nije uspio dosanjati ono što je od samog početka sanjao. Postojeći strojevi za preradu ulja nakon 20 godina zamijenjeni su novima. Implementirana je najnovija tehnologija tvrtke Pieralisi, koja omogućuje proizvodnju ulja još veće kvalitete s obzirom na to da ne zahtijeva dodavanje vode u samom procesu prerade. Osim toga, tehnologija DMF (Decanter Multi Fase – prerada u više faza) daje veći prinos ulja uz znatno manji utrošak energije. Projekt je financiran kreditom i dijelom iz vlastitih sredstava, a izveden i završen uz sufinanciranje u okviru državnih mjera.
CERTIFIKAT ZA EKOLOŠKU PROIZVODNJU
- Posebnost je i naš dobiveni certifikat za ekološku proizvodnju. Naime, u uljari imamo četiri miješalice od po 800 litara, u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja od četiri različita proizvođača, što nam omogućava da operemo sistem između prerada. Tako nema zaostatka od prijašnjih proizvođača što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje, ističe Beletić.
VIDEO - KARMINO BELETIĆ ZA MEDIJE
- Ovakva modernizirana uljara ne postoji u krugu od 500 kilometara, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, stoga sam polaskan što je baš u Istri, najboljoj regiji maslinarstva u svijetu, otvoren prvi najsuvremeniji pogon. Druga iznimka u ovoj uljari je što koristimo tehnologiju DMF - dekanter Leopard 5, kapaciteta prerade dvije tone na sat, odnosno multifazni dekanter, a to znači da se radi u više faza. Dosadašnji strojevi radili su u dvije ili tri faze i to prema odabiru jedne od tih faza u kojoj je svaki od tih procesa imao svoje prednosti i mane. Ovaj način prerade objedinjuje sve najbolje iz oba spomenuta fazna procesa.
NARUČI EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
GALERIJA FOTOGRAFIJA