Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Najbolja maslinova ulja nose oznaku "ekstra djevičanskog" maslinovog ulja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje koje ima najbolje i najviše zastupljene bioaktivne komponente djevičanskog maslinovog ulja kojima osiguravaju visoku nutritivnu vrijednost i izuzetnu kvalitetu. Ona imaju gotovo idealan sastav: dobar omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a sadrže mnoge sastojke kao što su polifenoli, tokoferoli i alkoholi koji imaju nutritivnu i zaštitnu vrijednost za organizam. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da imaju pozitivno djelovanje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja koriste se plodovi stabla masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojka ulja te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja.
Razlika između djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja je u sadržaju slobodnih (oleinskih) masnih kiselina
Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se nakon prvog tiještenja kvalitetnog ploda masline, a slobodne masne kiseline mu ne prelaze 0,8 posto.
Djevičansko ulje (vergine) dobiva se nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, a kiselost mu je nešto veća, no sadržaj masnih kiselina ipak ne prelazi dva posto.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti stroge kriterije senzorike te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja. Veća količina slobodnih masnih kiselina u ulju može potaknuti seriju promjena koje se očituju pogoršanim organoleptičkim karakteristikama ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ono najbolje što se dobiva izravno iz ploda masline i u nutritivnim i u organoleptičkom smislu.
Djevičansko maslinovo ulje je proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda.
Miris i okus ne varaju!
Ova dragocjena namirnica ima i "savršena" senzorska svojstva - odgovarajući okus, miris i boju. Najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije imati jak miris i okus. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nedvojben miris i okus na lišće ili plod masline. Okus ulja može podsjećati i na artičoke, zelenu jabuku ili travu. Poželjna je karakteristika i pikantnost ili blaga gorčina koja se osjeća u grlu a koja je u harmoniji s voćnim okusom ulja.
Maslina je tisućljećima bila okosnica života ljudi u Istri
Narodi Mediterana već vjekovima koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani a rezultat je impresivan: oni spadaju u najdugovječnije narode. Nije slučajnost što više vole maslinovo ulje nego vodu i što smatraju da je maslinovo ulje ljekovito – jer ono stvarno jeste.
Epidemiološke studije dokazale su da stanovništvo Mediterana živi zdravim načinom života i bilježi znatno nižu stopu degenerativnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida. Znanstvene studije suglasne su da te molekule imaju antikarcinogeno djelovanje.
Maslina je simbol Mediterana, možemo reći da Mediteran prestaje tamo gdje nestaje maslina.
U Istri je ljudi od davnina koriste na različite načine: kao hranu, lijek, gorivo, za izradu predmeta… Ona je tisućljećima bila okosnica života ljudi u Istri.
U prehrani se posljednjih godina sve više prepoznaje blagotvorno djelovanje tzv. mediteranske prehrane koja kao izvor masnoća preporučuje djevičanska maslinova ulja.
Maslina liječi više od 60 bolesti
Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, pa čak i nekih vrsta raka. Dobar je za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva.