CROGBRGERITA

L'oleificio

 

Degustazione

 

Premi e Riconoscimenti

Berba maslina

Berba maslina, Uljara Al Torcio, Novigrad, IstraOdređivanje optimalnog trenutka berbe maslina tijesno je povezano s pigmentacijom ploda. Razlikujemo površinsku pigmentaciju kada boju mijenja samo vanjski dio ploda—kožica ( rani stadij), te pigmentaciju pulpe maslinova ploda—kasni stadij zrelosti.
Zrenjem maslinova ploda smanjuje se klorofil koji ulju daje zelenu boju te polifenoli, sastojci o kojima ovisi aroma i okus maslinova ulja te njegova postojanost.
Zrenjem ploda mijenjaju se također sterioli i karoteni, sastojci koji sprječavaju oksidaciju ulja jer sadržavaju vitamine A i E.
Ranom berbom dobivamo ulje s ukupnom količinom slobodnih masnih kiselina do 1% što je uvjet za ulje kakvoće EXTRA DJEVIČANSKO.
Fenoli su sastojci koji ulju daju miris i okus te hidroksitirosol koji sprječava oksidaciju. Zbog toga žele li se zadržati mirisne tvari koje ulju daju tipičnost nekog područja treba započeti raniju berbu.
Ulja dobivena ranom berbom ploda imaju homogenija organoleptička svojstva te skladnost u omjerima oleinske i linoleinske kiseline.
Osim svega navedenog veoma je važno na koji se način vrši berba, kako se skladišti plod do prerade koja mora biti obavljena što prije nakon berbe, te način na koji se plod prerađuje.

Al Torcio © 2012 All right reserved. Created by ProBIz